Aniztasuna Sukaldatzen: Sukaldaritza eta natura tailerrak

Tokia Doneztebeko "Belbieretxea" Aterpetxea
Datak 2025eko urtarrilaren 2tik 5era
Adina 14 - 17 urte
Plazak 20 plaza Gazte Txartela duten Nafarroako gazteentzat 
Hizkuntza Gaztelania

Izena eman

Omapora%20INJ%20cartel%20camp%20cocina%2

Proposatzen dizugu 14 eta 17 urte bitarteko gazteei zuzendutako kanpamentu intentsibo bat, non munduko errezeta ezberdinak ikasiko dituzun, beste kultura batzuen aniztasunaz gozatuko duzun eta taldeko jarduerak eta naturan jokoak egingo dituzun. Sukaldatzen ikasteaz gain, parte-hartzaileek janaria talde-lana, partaidetza eta zubi emozionalak eraikitzeko tresna gisa ulertzeko aukera izango dute, auto-adierazpena eta kulturarteko elkarrizketa sustatzeko testuinguru batean.

Sukaldaritza tailerrak programa hezigarri eta ludiko batekin osatuko dira, kultura-bisitak, abenturazko jarduerak, kirolak, jokoak, gaueko jarduerak eta naturako ibilaldiak barne hartzen dituen egitarau batekin.

Jarduerak eta egitaraua

Hezkuntza-, kultura- eta balio-oinarrietan eta SUKALDARITZAN PRESTAKUNTZA PRAKTIKOAN oinarritutako aisialdiko jarduera-programa osoa eskainiko da:

  • Sukaldaritza tailerrak: Munduko eta tokiko janarien prestaketan erabili beharreko elikagaiak, tresnak eta teknikak.
  • Ginkanak: Talde-estrategia jokoak, taldean jokatzen ikasteko.
  • Arborismo egun dibertigarria: Tirolinak, zubi tibetarrak eta gehiago!
  • Interpretazio-ibilbidea: Ingurumena errespetatzen duen nekazaritza/abeltzaintza jasangarria ezagutzeko..
  • Errotara bisita: Bertako lehen sektorea eta tokiko produktuak ezagutzea.
  • Aisialdi hezigarria: Denbora librea dinamizatzea.
  • Kontsumo Jasangarriari eta Albiste Faltsuei buruzko tailerra.
  • Gaubela-jarduerak.
  • Eta askoz gehio...


cocina_actividades.jpg

Sukaldaritza tailerrak

  • 1. Tailerra: Barazkiak labean prestatzea: Proposatutako menua eta beste prestaketa-teknika batzuk alderatzea.
  • 2. Tailerra: "Olla Popular": Elikagai kantitate handiak prestatzen ikastea eta elikadura-balioa ulertzea.
  • 3. Tailerra: Errotan lortutako osagaiekin sukaldaritza: Takuak eta Hego Amerikako arepak prestatzea.
  • 4. Tailerra: Barazkiak mahai gainean: Dieta ezberdinak eta horien ezaugarriak aztertzea, baita nortasunaren parte gisa duten rola ere.
  • 5. Tailerra: Afari-ospakizun bankete moduan: Plater anitz buffetean, Ekialde Hurbileko “Mezze”-a gogoratuz.

Ikuspegi pedagogikoa

Kanpamentuaren ikuspegia esperientzia bidezko ikaskuntzan oinarritzen da, "eskuz lan egitea". Sukaldaritzako jarduera bakoitza parte-hartzaileek egitearen bidez ikasteko aukera izango da, sormena, talde-lana eta auto-adierazpena sustatuz, aldi berean jolasari ere lekua eginez.

Parte-hartzaileek elkarrekin platerak sortuko dituzte, erabakiak hartzen lagunduz, eta osagaiak aukeratu eta prestatze-prozesu bakoitza nola konpondu hausnartuz. Honek autonomia eta erantzukizun partekatua bultzatuko ditu.

Sukaldaritza irakaslea

Ana Laura Duarte artista uruguaitarra Iruñean bizi da eta artea, sukaldaritza eta talde-sorkuntza uztartzen ditu. Montevideon, Buenos Airesen, Madrilen eta Bruselan bizi izan da. Bertan, janaria eta talde-lana uztartzen dituzten proiektuak egin zituen, sukaldaritzako instalazio artistikoak eta tokiko janarira bideratutako catering txiki bat barne.

Elikagaiak pertsonak konektatzeko tresna gisa erabiltzea gustatzen zaio, janariak istorioak nola kontatzen dituen, jakiak transmititzen dituen eta kulturak lotzen dituen aztertuz. Hartzidura da bere espezialitatea, prozesu natural bat, osagaiak eraldatzeaz gain, pazientziari, lankidetzari eta komunitateari buruz ere irakasten duena.

Anarentzat, janaria prestatzea ez ezik, zaporeak aurkitzea, tradizioetatik ikastea eta besteekin une esanguratsuak partekatzea ere bada. Bere tailerretan, familia errezetak, sormen teknikak eta identitateari buruzko hausnarketak konbinatzen ditu, sukaldaritza guztiek elkarrekin adierazteko eta ikasteko aukera izan dezaten.

Gomendatutako ekipamendua

  • Mendian ibiltzeko eta jardueretarako egokia den oinetakoa.
  • Arropa erosoa, euritakoa eta neguko arropa.
  • Aseorako toaila, aldaketa, lo egiteko arropa eta garbiketarako materiala.
  • Lo-zakua, motxila txikia irteeretarako.
  • Beharrezko medikamentuak (tratamendua izanez gero).
  • Mediku ziurtagiria beharrezkoa (dieta bereziak, gaixotasunak edo alergiak badaude).
  • (kanpaldira eramateaz gain, camposdevoluntariado@navarra.es posta elektronikoz aurreratu behar da kanpaldia hasi baino aste eta erdi lehenago).

Beharrezko dokumentazioa

  • NANa.
  • Norberaren osasun txartela.
  • Ama/aita edo tutorea legezko bihurtu eta elkarrekin ikasteko baimena.
  • Nahitaezko mediku-ziurtagiria, dieta berezien, gaixotasunen edo alergien kasuan (jarduerara eramateaz gain, camposdevoluntariado@navarra.es posta elektronikoz aurreratu).

Kanpaldiaren kokapena eta ostatua

Doneztebe, azoka-hiri gisa sortu zena, Nafarroako ibar kantauriar deiturikoen inguruan dago.

Kokapen horrek baldintzatuko du eskainiko digun klima. Klima ozeanikoa da, euri erregularrak izaten dira urte osoan zehar, eta tenperatura-gorabehera txikiak izaten dira urtaroetan zehar.

Ibaien eta erreken ugaritasuna eta haritz eta pago baso hostotsuak ezaugarri dituen paisaia polita eskaintzen digu.

Antzinako herria eraikin berriekin haziz joan bada ere, oraindik ere mendiko herri kutsuari eusten dio, eta XVII. eta XVIII. mendeetako eraikin bikainak ditu Kale Nagusian zehar.

Bailara hauetako biztanleek kultura tradizionala gorde dute, antzinako herri kirolak praktikatuz, antzinako hizkuntza erabiliz eta artisau lanbideak mantenduz, udaleku egunetan zehar bertara hurbilduko garelarik.

belvieretxea.jpg


OSTATUA
Belbieretxea Aterpetxea
Santa Leocadia o Bidezarra
31795 Doneztebe

Aterpearen bideoa ikusi

Topagunea eta kanpaldiaren amaiera

Antolakuntzak autobus bat jarriko du parte-hartzaileak Doneztebeko aterpetxera joateko.

Topalekua Iruñeko autobus geltokian izango da (Yanguas y Miranda kalea 2, Iruña) 2025eko urtarrilaren 2an, 9:00etan.

Adierazitako orduan joaterik ez badago, Nafarroako Gazteriaren Institutuari jakinaraziko zaio (harremanetarako datuak fitxaren amaieran).

Kanpaldia urtarrilaren 5ean amaituko da, goizeko 11:00etan, gosaldu ondoren. Autobus batek Doneztebeko aterpetxetik Iruñeko autobus geltokira eramango ditu parte-hartzaileak, eguerdiko 12:00etan gutxi gorabehera.

Esleipen sistema

Plazak ZOZKETA bidez esleituko dira hurrendo datetan:

  • Izena emateko epea: Azaroaren 25etik abenduaren 13ra.
  • Zozketa:  Abenduaren 16an, 10:00etan (emaitzak webgune honetan bertan argitaratuko dira).

Kontuan hartu beharrekoa: Pertsona batek Gazte Txartelaren beste titular bat ere sar dezake inskripzio berean. Zozketan irabazle suertatzen bada, egindako eskaeran agertzen diren pertsona adina plaza esleituko zaizkio. Ziurtatu eskabidean beste pertsonen datu hauek sartzen dituzula:
Izena eta bi abizenak, NANa, jaioteguna, helbide elektronikoa, herria eta txartelaren modalitatea.

Jardueraren ordainketa: Irabazleek argitaratu ondoren, mezu elektroniko bat jasoko dute ordainketa egiteko duten epea eta ordaindu beharko duten zenbateko osoa adierazteko. Ordainketa egiteko denbora igaro ondoren ordainketa egiten ez bada, esleitutako plazetarako eskubidea galduko da eta izena eman duten gainerako pertsonen artean esleituko dira.

Kuota

  • Zenbatekoa: 45 euro (incluye: viaje de ida y vuelta desde Pamplona, actividades, talleres, alojamiento y manutención)
  • Itzulera: erakunde antolatzaileari egotz dakiokeen jarduera eteten denean bakarrik itzuliko du kuota.

Telefonoa eta helbide elektronikoa

Nafarroako Gazteriaren Institutua

 

Izena eman